"Democratitzar l’energia amb les comunitats energètiques locals" Per Hugo Romero

energies renovables

De cara a una sortida d’aquesta crisi amb energia i per mirar al futur amb optimisme, cal pensar que tota aquesta aturada ens pot donar empenta per sortir-ne amb més força cap a un desenvolupament més just i sostenible, més ecològic i net.

La mateixa evolució i conscienciació ens porta a la utilització cada vegada més de les energies renovables, que ens puguen portar a un futur il·lusionant on el combustible fòssil no serà l’energia principal.

La transició energètica és una necessitat per a les societats actuals, tant per fomentar la davallada de les energies fòssils com per les conseqüències ambientals que contínuament ens repercuteixen, per això la societat va de cara a treballar i desenvolupar nous models energètics a les nostres ciutats i habitatges.

Fa uns dies anunciàvem que l’Ajuntament de Vinaròs se sumava a la xarxa de municipis per les energies renovables. La principal eina d’aquesta iniciativa són les Comunitats energètiques locals, eines jurídiques que fomentaran l’autoconsum d’energia fotovoltaica en les nostres llars, en els centres de treball o en les dependències municipals.

Aquesta eina va en la línia dels Objectius Desenvolupament Sostenible i els objectius del Pla de Lluita Local contra el Canvi Climàtic així com dels compromisos de la Xarxa de Ciutats pel Clima de la FEMP.

Aquest pla potencia la participació ciutadana i fomentar que cada vegada es vaja augmentant el nombre d’habitatges que es podran sumar a aquesta iniciativa per emprar energia neta. Aquests nous models energètics són si més no, oportunitats per generar processos d’empoderament energètic i creant infraestructures als sostres de les nostres empreses i llars que generen l’electricitat que consumirem.

Oportunitats per construir societats més democràtiques, on la ciutadania controle l’energia amb les comunitats energètiques locals, l’objectiu és que gestionem amb sobirania respecte a l’ogipoli energètic l’energia que es genera amb fotovoltaiques.

Aquesta iniciativa optarà als fons de reconstrucció, donant suport a la creació d’aquestes comunitats a més de ser una font d’ocupació donant un impuls a les empreses del sector. Així la lluita pel canvi climàtic suposa una eina de recuperació econòmica davant de la situació generada per la COVID.

No cal dir que la nostra ciutat es podrà beneficiar d’aquests avantatges i si com hem dit la lluita pel canvi climàtic suposa una part important per la recuperació econòmica, i per això estem treballant. Prenguem la instal·lació de sistemes de generació d’energia com la fotovoltaica com un punt per estalviar si, però també com a punt d’empoderament, com a punt d’emancipació i autosuficiència davant l’oligopoli de les elèctriques.